Internett er en naturlig del av barns hverdag, og det er voksnes oppgave å sørge for at barn surfer trygt. Her er noen enkle tips. På denne måten kan barnet ditt være trygg på nettet.
Be barnet ditt demonstrere hvordan favorittspill og apper fungerer. Still interesserte spørsmål. Minn dem på at du er der for støtte hvis noe skjer på nettet.
Forklar hva bekymringen din er basert på. Spør hvordan barnet ser på farer på nettet. Lytt uten å dømme eller tildele skyld – dette kan gjøre at barnet ikke tør å fortelle i frykt for å bli skjelt ut eller fratatt tilgang til internett. Bekreft at du er der for støtte og hjelp uansett hva som skjer.
Bilder er en måte for unge mennesker å kommunisere på i dag. Spør hvordan barnet ditt tenker om det de legger ut. Snakk om hva du ser som konsekvenser, og utforsk hva barnet ditt tenker. Vær nysgjerrig på barnets perspektiv - uten å dømme. Det er bedre å jevnlig diskutere saken enn å forby.
Ta barnets nettvenner på alvor! De er like viktige for barnet som f eks venner på skolen eller på fotballaget. En stor del av barnets skjermtid kan handle om å opprettholde sosiale kontakter.
Hva gjør barnet ditt foran skjermen? Når er barnet ditt på nett? Hvordan påvirker skjermtid barnet ditt? Hvis hverdagen og rutinene ikke lider, trenger du ikke bekymre deg.
Hvis barnet ditt blir mobbet – lytt og trøst om nødvendig. Bekreft på nytt at det aldri er barnets feil. Planlegg sammen hvordan dere skal håndtere situasjonen.
Hvordan viser du at du har det bra med noe? Hvordan vet du om noen andre har det bra med noe? Be barnet tenke på det. Oppmuntre ham til å diskutere videre med deg eller med vennene hans.
Snakk regelmessig om metodene overgripere bruker for å komme i kontakt med barn. Forklar at grooming er straffbart og at barnet alltid kan snakke med deg hvis noe skjer.
Teksten er hentet fra vår søsterorganisasjon i Sverige, Bris