Hopp til hovedinnholdet

Det vonde bruddet

Ikke glem rollen din som forelder. Det er viktig å ivareta barnas beste og forberede barna på endringene før dere flytter fra hverandre. Tilpass informasjonen til barnas alder og utvikling.

Gi barna oppmerksomhet og la dem få lov til å ha de følelsene de har. De trenger tilgjengelige voksne å snakke med hvis de har behov for det. Husk at barn får med seg mer enn dere tror. Svar på barnas spørsmål så godt dere klarer. 

Gjør det dere kan for å få til best mulig samarbeid om barna etter bruddet. Husk at et lavest mulig konfliktnivå mellom deg og partneren er viktig for barna, og deres mulighet til å håndtere bruddet på best mulig måte.  

Unngå å dra barna inn i konflikten, og ikke bruk barna som samtalepartner der du heller burde snakket med en venn eller en profesjonell. 

Konsekvenser av samlivsbrudd for barna 
Når foreldre skiller lag, fører det til både følelsesmessige og praktiske utfordringer for barna. De fleste barn takler dette godt med god hjelp av foreldre og nettverk. En rekke studier viser likevel at samlivsbrudd utgjør en risikofaktor for barn. 

Barn av skilte foreldre har mer følelsesmessige vansker, mer atferdsproblemer, mer sosiale vansker, flere helseproblemer og dårligere akademiske prestasjoner en periode etter samlivsbruddet. 

Det er mulig å forebygge problemer hos barna dersom foreldrene klarer å unngå et høyt konfliktnivå. Det kan for eksempel være bedre for barna å slippe å bo i et konfliktfylt hjem, dersom konfliktnivået mellom foreldrene går ned etter bruddet. 

Når belastningene blir store er det viktig å ta vare på både fysisk og psykisk helse. 

Bli god på planlegging 

  • Forhåpentligvis har de voksne laget en avtale som viser tydelig hvor lenge barnet/barna skal bo i hvert hjem. Dersom denne avtalen fungerer fint, så har du mulighet til å kunne planlegge frem i tid. De voksne bør være behjelpelige med planleggingen, hvis det er nødvendig. Skriv gjerne lister når du kommer på noe, eller opprett et notat på telefonen som du har lett tilgjengelig. Ta barnets lojalitet på alvor, og unngå avlysninger.  

Gi barna mulighet til å si ifra 

  • Det kan hende barnet har flere venner på det ene stedet enn på det andre, og går glipp av ting pga opphold langt fra vennene sine. Det er viktig at barnet må kunne si ifra til de voksne om at kontakt med venner ønskes opprettholdt. Tenk etter hva du kan gjøre for å hjelpe med å opprettholde kontakten, og ta barnets behov på alvor, selv om det, for deg virker ubetydelig. 

Vær fysisk aktiv  

  • Fysisk aktivitet har mange positive effekter, og god fysisk helse henger sammen med god psykisk helse 

Forsøk å opprettholde vanlig døgnrytme, sov og spis riktig 

  • Det kan være fristende å sove etter jobb, være oppe lengre enn vanlig, og sove mye i helgene. Det er viktig å få nok hvile, men be om hjelp fra legen dersom du ikke klarer å sove om natta. Kostholdet ditt bør ikke byttes ut med cola og sjokolade. 

Vær oppmerksom på fristelsen til å bruke rusmidler for å takle situasjonen 

  • Voksne har lov til å drikke alkohol, og det kan virke fristende å ty til rus for å få en pause fra den vonde hverdagen. Ønsket om å oppleve et glimt av “solskinnsdag” kan mange kjenne på. Rus gir ingen varig, god endring.  

Unngå å isolere deg. Oppretthold nettverket ditt gjennom jobb og fritidsaktiviteter. 

Snakk med noen 

  • Ikke steng følelsene inne eller tro at det går over av seg selv. Snakk med noen du stoler på; det kan være venner og søsken eller en god kollega - en du har tillit til. En god samtalepartner vil kunne hjelpe deg å grine og/eller rase ut, sortere tanker og være konstruktiv. 
  • Hvis sorgen varer lenge etter bruddet bør du søke hjelp, slik at du raskere kan få det bedre og begynne å se fremover.  

Kilder:
Skilsmisse.net 
helsenorge.no 
Ung.no