Hopp til hovedinnholdet

Å drikke alkohol med barn i nærheten

Ifølge en undersøkelse* Blå Kors gjennomførte i 2021 har 1 av 6 barn og unge mellom 8 og 19 år opplevd det ubehagelig når en eller flere av deres foreldre/foresatte har drukket alkohol. 18 % av de med foreldre/foresatte som drikker alkohol synes at deres foreldre generelt skulle drukket mindre alkohol.  

84 % av foreldre mener det er viktig at voksne diskuterer grenser for alkoholbruk når det skal være barn tilstede og 28 % synes slike samtaler er vanskelige. 

1 av 3 nordmenn synes det er ubehagelig å takke nei til alkohol. Ved å mase mindre bidrar man til at også disse vil kose seg i sosiale lag.  

  • Vær bevisst på hvordan dine alkoholvaner kan påvirke deg og dine nærmeste. 
  • Be om hjelp hvis stressnivået blir for høyt og vær tilstede for de som kan trenge din omsorg. 
  • Vær tydelig og god for andre og vis både barn og voksne at jul, ferie og andre happenings handler om hyggelige opplevelser med de du verdsetter høyest! 

Av og til har laget en liste med råd om alkoholbruk rundt barn 

1. Drikk maks to glass når du er sammen med barna 

Tenk igjennom på forhånd om du skal drikke, og i så fall hvor mye, med barn til stede. Når barna blir spurt, sier flertallet at de ønsker at voksne drikker null, et eller to glass alkohol når de er sammen med dem. 

2. Ha flest dager uten alkohol – selv om du har fri 

Når barna blir spurt, sier de fleste at de synes det er greit å drikke alkohol en gang i uka eller sjeldnere. Bare tre av hundre synes det er greit at foreldrene drikker hver dag. Vis barna at man ikke trenger å drikke alkohol hver gang man skal kose seg, selv om det er fri eller høytid. 

3. Bli enige med andre voksne 

Skal dere være sammen med andre voksne? Da kan det være fint å avtale hva som er greit og ikke med barn til stede. Det kan også være lurt at minst en er edru og kan kjøre bil dersom det skulle oppstå noe. 

4. Ikke glem morgendagen 

Pass på at kveldens kos ikke ender med at du må avlyse morgendagens planer, som hele familien har gledet seg til. 

5. Husk at barn merker at du har drukket tidligere enn du tror 

Ofte kan det være vanskelig for voksne å oppdage når det går fra trivelig til ubehagelig for barna. Det som voksne kan oppleve som positive endringer, som at man ler mer eller snakker litt høyere, kan gjøre barn usikre og utrygge. 

6. Vær spesielt bevisst i ferier og høytider 

Fridager og høytider er høydepunkter for barna. Samtidig er det også da nordmenn oftest kjøper mest alkohol. Vær bevisst på at fri fra jobb, sene kvelder og eventuelle utenlandsferier øker risikoen for at du starter å drikke tidligere på dagen, eller at du drikker mer enn du hadde tenkt. Barn blir ekstra sårbare for endringer hos foreldrene når de er borte fra sine trygge rammer, for eksempel i et selskap i et fremmed hus eller på ferie hjemmefra. 

Hvis du som voksen opplever at en mamma eller pappa edrikker for mye kan du   

  • Ta kontakt med barnet og vise at du ser hva som skjer.   
  • Forsøk å snakke rolig med foreldrene. Noen ganger kan det være best å vente til de er edru. Si hva du ser, og sett ord på hva du tenker.   
  • Snakk med andre voksne. Ser de det samme som deg? Er det noe dere kan gjøre sammen?   
  • Si ifra til ansvarspersoner, som for eksempel lærer, helsesykepleier kabinpersonale eller hotellansatte.  

Ikke nøl med å ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge. Alarmtelefonen kan hjelpe deg med hva du kan gjøre og hjelpe deg med å få kontakt med rette instans.  Du når oss på telefon (116 111) om du ringer fra Norge, og +47 954 11 755 om du ringer/tekster fra utlandet. Vi besvarer sms i Norge på 417 16 111. 
Du kan chatte med oss direkte fra hjemmesiden vår. 

Kilde: Blå Kors og Av og til 
*Tall fra Blå Kors «Barn og ungdom-undersøkelsen” (Ipsos, 2021)