Hopp til hovedinnholdet

Hva er vold

Vold er handlinger som kan skremme eller skade noen. Det finnes mange ulike typer vold, som for eksempel fysisk, psykisk, latent og seksuell vold.  

Mange barn og unge lever med vold og overgrep i familien eller fra andre, men tenker ikke på at det de opplever er vold. Det er skadelig for deg å leve med vold, men det finnes hjelp. 

Hjemmet ditt er et sted du skal føle deg trygg. Føler du at du må være på vakt og passe på hva du sier og gjør? Slik skal det ikke være.  

Det er viktig å vite at hvis du opplever vold, er det ikke din skyld. Det er alltid den som utøver vold som har skylden. Det er aldri ditt ansvar at han eller hun fortsetter å bruke vold. 

Les mer om ulike former for vold nedenfor

Fysisk vold

Fysisk vold er gjerne det første vi tenker på når vi hører ordet vold. Dette er fysiske handlinger som skader eller som tvinger noen til å gjøre noe mot sin vilje.   

Fysisk vold kan blant annet være slag, spark, dytting, klyping, lugging, biting, angrep med ulike gjenstander, bruk av kniv eller våpen og lignende.  

Fysisk avstraffelse som en del av oppdragelse er forbudt i Norge og regnes som vold mot barn. Blir jeg utsatt for vold hjemme? 

Psykisk vold

Man kan noen ganger si ting som man angrer på. Men når dette gjentar seg, uten hensyn til den andres følelser, er det psykisk vold.  

Psykisk vold kan være vanskelig å sette ord på, da det kan fremkomme i mange former.  

Psykisk vold kan blant annet være trusler, utskjelling, truende kroppsspråk, gjentatt sårende kritikk, eller å ignorere, ydmyke eller latterliggjøre noen. Psykisk vold kan også skje på nettet og i sosiale medier. 

Å kontrollere noen er også en form for psykisk vold. Det kan skje ved å kontrollere hvor den andre er, hva den andre gjør og hvem den er sammen med. Det kan også være å kontrollere bruk av sosiale medier, krav om å få personlige passord osv. 

Trykk på link hvis du vil lære mer om psykisk vold 

Latent vold

Latent vold er noe som "ligger i lufta". Trusler eller tidligere vold fører ofte til at man vet at risikoen for ny vold er tilstede, og man blir redd for at det skal skje noe. 

Dette gjør at man går på tå hev, og kanskje er forsiktig og tilpasser hva man gjør og ikke for å unngå ny vold. Det kan gi en utrygg og skremmende stemning, som kalles latent vold. 

Seksuell vold

Seksuell vold kan oppleves både fra noen man kjenner og fra ukjente. 

Hvis et barn eller en ungdom opplever at en annen person gjør noe seksuelt med kroppen deres som er ubehagelig, som de ikke ønsker og som de ikke har lov til, er det et seksuelt overgrep. Du kan lese mer om seksuelle overgrep her. 
Seksuell vold i kjæresteforhold kan være ubehagelige seksuelle kommentarer eller kroppsspråk, at man blir presset til å ha sex eller å ha sex på måter som man ikke vil eller voldtekt. 

Digital vold

Det å kontrollere hva andre gjør kan defineres som vold. Dette kan skje som sporing på internett, gjennom for eksempel kontroll av telefon, nettbrett, PC, GPS-funksjoner bankkkort osv.  

Digital vold kan også være når en bruker internett og sosiale medier for å utøve overgrep og vold. Eksempler på dette kan være gjennom spredning av nakenbilder, utpressing på nett, grooming og seksuelle overgrep, og andre nettrelaterte overgrep. 

Hvem kan hjelpe

Hvis du opplever, eller kjenner noen som du tror opplever vold, er det mulig å søke hjelp.  

Barneverntjenesten 
Du kan kontakte barnevernstjenesten i kommunen hvor du bor. 
På kvelder, natt og i helger kan barnevernvakta hjelpe deg. 
Finn din barnevernstjeneste eller barnevernsvakt på Barnevernvakten.no. 

Alarmtelefonen for barn og unge 
Alarmtelefonen er barneverntjenesten sin døgnåpne svartjeneste.  
Det er gratis å ringe og chatte og du kan være anonym.  

Telefon: 116 111 
Fra utlandet: 00 47 95 41 17 55 
Sms: 41 71 61 11 

Chat- og SMS-tjenesten er åpen fra kl. 16.15 til 22.45 alle dager, 
bortsett fra lørdag. Da er den åpen til kl. 23.45. www.116111.no

Skole 
Ved ungdoms- og videregående skoler er det skolehelsetjeneste, sosiallærere og rådgivere som du kan snakke med. De kan også hjelpe deg med å ta kontakt med andre hjelpeinstanser. 

Les mer om hvordan melde ifra om vold og overgrep mot barn og unge her: Meld fra om vold og overgrep mot barn og unge | Bufdir