Hopp til hovedinnholdet

For mye gaming?

Gaming er noe positivt; det er sosialt og lærerikt. Mange spill krever at man må samarbeide, altså det motsatte av å isolere seg.

Mange gamere bruker dessuten discord (eller tilsvarende) for å kommunisere både i og utenfor spillene - mange får faktisk venner gjennom gaming. Dessuten arrangeres LAN i forskjellige størrelser, og da må man jo møte opp.

Gjennom gamingen kan gameren øve opp kritisk refleksjon, bli flinkere i engelsk, bli mer oppmerksomme, få bedre overblikk og utvikle kommunikative evner.

Å spille lærer gameren at det lønner seg å stå i utfordringer, samt at man kan klare å gjennomføre stadig vanskeligere utfordringer.

Det er finurlig at terapimetoden neurofeedback også benytter gaming for å hjelpe pasienter med både angst og ADHD.

For mye av det gode...

Hvis du er helt ærlig med deg selv opplever du kanskje at det kan være vanskelig å komme seg bort fra spillet og skjermen? Går det ut over søvn eller humøret ditt? Da kan det være at du spiller for mye. Gaming kan gjøre at andre ting i livet blir vanskelig. Det er forskjellig fra person til person for hvor mye det er greit å game. Men som en regel så kan man si at du burde game mindre om det er vanskelig å avslutte, om du blir mye sint når du spiller eller at det er vanskelig å legge seg eller stå opp.

Snakk med foreldrene dine

Ikke alle foreldre forstår hva gaming er (men vi har laget en artikkel for foreldre også). De kan kjefte eller bli sinte når du bruker for mye tid på gaming, men noen ganger kan det handle om at de ikke forstår hvorfor gaming gjør at du ikke legger deg om kvelden eller hvorfor det er vanskelig å avslutte. Prøv derfor å snakke med foreldrene dine om hva du spiller, hva spillet går ut på og hvem du spiller med. Foreldre som forstår har lettere for å hjelpe. Ungdom som forklarer gjør det lettere for foreldre å forstå.

Planlegg når du skal spille

For å få tid til å gjøre alt du skal gjøre i løpet av en dag kan det være viktig å planlegge og sette av tid til gaming. Litt som du setter av tid til en trening eller annen aktivitet. Avtal med vennene dine når du skal spille slik at dere gjør det sammen. Avtal tidpunktet med foreldrene dine slik at de vet når du skal spille og avslutt til avtalt tid. 

Meld deg inn i en klubb

Det kommer fler og fler Esport klubber i Norge. Meld deg inn i en klubb og ble en del av et felleskap. Her kan du få nye venner og bli en bedre gamer.

Neurofeedback benytter gaming i sin tilnærming for å hjelpe både barn og voksne.