Hopp til hovedinnholdet

Følelser

Hva er følelser?  

Følelser påvirker hvordan du tenker, og tanker påvirker hvordan du føler deg! 

Følelser er det som skjer i kroppen og hodet som resultat av noe som har skjedd i dine omgivelser. Følelsene hjelper oss å vite hva vi liker og ikke liker, ta valg, og viser vei for handlingene våre.  

Det er ikke uvanlig å kjenne på sterke følelser i ungdomstiden spesielt. Inni kroppen foregår det veldig mange endringer som preges av mye hormoner. Kroppen og hjernen er i stor utvikling. 

Les mer om ulike følelser nedenfor.

Psykologisk.no 
Ung.no  

Tristhet

Tristhet er en følelse som kjennes tung i kroppen, energiløs, klump i magen og halsen snører seg sammen. Det er viktig å gi seg selv lov å være trist. Denne følelsen hjelper oss å komme over det vi har mistet, for eksempel ved kjærlighetssorg.   

Trist trenger trøst. Noen ganger trenger vi støtte fra andre. Det kan være å bli lyttet til på en støttende måte, at noen kan være sammen med deg og bekrefter at det er greit å være lei seg. 

Hvis du har det vanskelig er det viktig å snakke med noen om det. For å lære mer om hvorfor det hjelper, og hvordan du kommer i gang med samtalen kan du lese mer om hvorfor det hjelper å snakke med noen her

Frykt

Frykten eller det å være redd, er en livsviktig og en helt normal følelse. Frykt aktiverer kroppen vår og kan komme til syne ved for eksempel økt puls og hjertebank, økt pust og svetting. Andre kroppslige reaksjoner kan være skjelving, svimmelhet, kvalme eller nummenhet. 

Hvis man har en sterk frykt for det som kanskje kan skje eller det som ikke reelt er farlig, kaller man det for angst. Å gå hele tiden i alarmberedskap er ikke bra for din helse. Det kan gå utover din livskvalitet og gi smerter i muskler og ledd. 

Ved å bruke et verktøy kalt "hjelpehånda" får du hjelp til å sortere tanker og følelser - noe som kan dempe kaos, skape oversikt og få deg til å føle deg bedre. Trykk her for å komme til "hjelpehånda"

Glede

Å kjenne på glede er en måte kroppen forteller oss at vi har fått dekket et behov, og at vi gjør noe vi har lyst til eller godt av. Siden glede er en følelse vi mennesker liker å kjenne på, vil følelsen føre til at vi fortsetter å gjøre det som gjør oss glade. Hvis du for eksempel sitter igjen med glede og positive opplevelser etter å ha sett en film med en venn, vil det føre til at du har lyst å gjøre dette igjen.  

Det er ingen fasit på for hvordan glede kjennes i kroppen og det er ulikt fra person til person. Men glede kan for eksempel kjennes som en følelse av at det bobler i kroppen, eller det kan være at kroppen føles varm, lett og avslappet. Vi kan se på andre at de er glade når de smiler, eller har et aktivt og energisk kroppsspråk.  

Glede kan gi indre ro og velvære.   

Kjenner du på lite glede? Lær mer om hva du kan gjøre for deg selv hvis du føler deg trist eller deppa

Sinne

Kjenner du noen ganger at det koker over? Sinne er en normal følelse, men kan virke skremmende for både deg selv og de rundt deg. Sinne er en sekundær følelse, som betyr at det er noe annet som ligger bak. For eksempel kan sinne være et uttrykk for at man egentlig er trist. Blir det for mye sinne kan det være lurt å jobbe litt med.  

Alle som ønsker en endring, kan lære å mestre sinnet sitt. Det krever vilje, tid og innsats, men det er fult mulig.  

Vil du jobbe med det?  Hvorfor blir jeg så sint? Sånn kan du mestre det!

Skam

Alle kan føle på skam. Følelsen dukker ofte opp hvis du føler at du har gjort noe galt, og fokuserer på det du gjorde feil, eller hva dette forteller om deg som person 

Skam oppleves som at du ikke vil bli sett av andre. Andres blikk kan føles dømmende, du kan rødme, unngår øyekontakt, unngår andre mennesker og situasjoner, Du kan være kritisk mot deg selv. Mange får også vondt i magen når de føler på skam.  

Vil du jobbe med å redusere skam? Da må du være god og omsorgsfull med deg selv. Ler mer Skam er en vanlig følelse