Hva er egentlig alkohol, og hvorfor kaller vi den både farlig og forlokkende?
Har du selv gjort deg opp tanker om det å drikke, det å være tilstede når andre drikker, eller det å bo med foreldre som blir veldig annerledes i fylla?
Alkohol er det mest utbredte rusmiddelet i verden, og når du blir 18 kan du lovlig kjøpe alkohol selv.
Hva skal en 13-åring tåle av sine foreldre?
Kanskje foreldrene dine tenker at du har blitt “moden nok” til å forstå at de bare har det gøy. Men det er ikke sikkert du syns det er greit. Selv om du kan forstå hva alkoholen gjør, skal du slippe å kjenne på frykt og ubehag – eller at må ta ekstra ansvar når foreldrene dine drikker.
Er du bekymret for at mamma eller pappa har et alkoholproblem, eller er at de kan ha blitt alkoholikere?
Hvis du syns foreldrene dine drikker for mye er det lurt å ta en prat med dem. Ikke ta den praten når de er fulle, for da følger de ikke godt nok med. Prøv å få dette til når de er edru. Forsøk å si hva drikkingen deres gjør med deg. De bør vite og forstå om du er redd, flau, bekymret eller i alarmberedskap.
Opplever du at du ikke blir tatt på alvor bør du fortelle dette til en annen trygg voksen. Det kan være en i familien, en lærer, helsesykepleier på skolen din, en fotballtrener eller en nabo.
Virker også det litt skummelt kan du anonymt kontakte noen på telefon eller internett.
Kors på halsen er en tjeneste fra Røde kors hvor du kan chatte, ringe, sende mail eller snakke på nettet. Du kan ringe dem på telefonnummer 800 333 21.
Ungdom og alkohol
Noen ungdom syns rus virker spennende, og får lyst til å prøve, også før de blir 18 år. Det er jo ikke helt uvanlig. Det er dessverre like vanlig at mange av de som prøver blir dårlige av det de drikker, og får reaksjoner de ikke forutså. Alkoholen kan føre til at man tar dumme avgjørelser, men stoffet alkohol er også skadelig i seg selv. Det er faktisk helt ok å vente, selv om det er vanlig å begynne å drikke som ung.
I tillegg til de direkte virkningene alkohol har på hjernen vår, spiller kultur også en stor rolle når det kommer til hvordan vi opptrer når vi er alkoholpåvirket. Mange erfarer at det ofte finnes «andre regler» for hva som er akseptabel oppførsel når vi er ruspåvirket.
Oppførselen vår former seg med andre ord etter hvilke sosiale regler og forventninger kulturen vår har satt for omgivelser der alkoholkonsum er vanlig.
Hvordan man oppfører seg når man drikker alkohol har ikke bare med alkoholens direkte virkning på hjernen å gjøre, men hvilke sosiale regler man har satt for hva som er sosialt akseptert i sammenkomster der det serveres alkohol.
I visse miljøer kan det også oppstå kultur for at man «må» drikke for å høre til. Mange unge har valgt å begynne å drikke tidlig – for tidlig; ikke fordi alkoholen er så fristende, men den har blitt «inngangsbilletten» til «tilhørighet og fellesskap».
I et samfunn hvor fler og fler sliter med utenforskap ser vi at alkoholdebuten fremskyndes, noe som burde være helt unødvendig.
Uansett hva slags forhold du har til alkohol kan du være med å påvirke miljøet du går i, og du kan ta avstand fra miljøer som utviser liten grad av inkludering og raushet.
Hva er egentlig alkohol?
Alkohol er laget av stoffet etanol, som virker som et slags giftstoff for kroppen. Jo mer du drikker, jo mer forgiftet blir kroppen din.
Ettersom det ikke finnes noen motgift for alkohol, er det renselsessystemet i kroppen som blir satt på prøve når man drikker. Allerede ved første glass man inntar, begynner leveren å jobbe iherdig for å bryte ned alkoholen.
Vanlige effekter av alkohol er:
Du har kanskje opplevd at alkoholen gjør deg mer avslappet, mer frampå og at du plutselig tør å gjøre ting du ellers aldri ville ha gjort i edru tilstand?
Hvor stor effekt alkoholen har på kroppen avhenger av hvor mye promille man har. En liten og tynn person tåler ofte mindre enn en som er høy og kraftig. På samme måte vil en som drikker ofte og mye, ha utviklet en høyere toleranse for alkohol enn en som sjelden drikker.
Slik påvirker promillen deg
Hvorfor reagerer folk ulikt på alkohol?
Du har kanskje erfart at noen endrer oppførsel og sinnsstemning når de drikker alkohol? Noen blir ekstra glade, noen blir lett deprimerte, mens andre kan bli aggressive og voldelige. Hvorfor det er slik, finnes det ikke noe entydig svar på, men forskning tyder på at både arv og miljø kan spille inn.
En årsak til at folk reagerer ulikt er at man rett og slett er programmert forskjellig rent nevrobiologisk. Akkurat som noen reagerer ulikt på medisiner man tar, kan folk reagere forskjellig på alkohol. For noen kan for eksempel alkohol svekke evnen til sinnemestring, noe som gjør dem aggressive.
Du er ikke lenger et barn. Men du er under 18, og skal slippe ubehaget ved at foreldrene dine er fulle.
Du er under 18, og bør også slippe å presses til å drikke. Det er dessuten en grunn til at det finnes en aldersgrense. Alkohol påvirker på mange måter, og råd nr 1 blir vær bevisst, stå oppreist i deg selv, og tenk deg om - også på vegne av andre.
Søk hjelp dersom foreldrene dine ikke oppfører seg som foreldre burde.
Kilde: Blå kors, Oslo universitetssykehus