Hopp til hovedinnholdet

Å oppføre seg på nettet

Å bli mobbet på nett, for eksempel gjennom støtende kommentarer i sosiale medier, er like ille som å bli mobbet på skolen. En rekke ungdommer forteller om situasjoner der de har blitt truet, eller hvor noen har forsøkt å overtale dem til å sende bilder eller gjøre ting de egentlig ikke vil.

Har du opplevd netthat?

Slett aldri støtende kommentarer eller bilder! Ta skjermbilder av materialet og lagre som bevis.

Hvis noen har skrevet noe dumt om deg, kan du be vedkommende fjerne innlegget. Hvis det ikke fungerer, rapporter direkte til plattformen der innlegget ble lagt ut. Dette kan føre til at personen som truet deg blir utestengt fra plattformen. På Slett Meg får du hjelp, og du kan lære mer om hvordan du fjerner og sletter informasjon, bilder og videoer på ulike sosiale medier.

Å oppleve krenkelser, trusler eller overgrep er ubehagelig og påvirker hvordan man har det med seg selv. Når det skjer på nett, kan det også være vanskelig å vite hvordan det fungerer rent praktisk. Frykten for at det som skjedde på ulike måter skal fortsette eller forbli, er ofte stor.

Vi vet at det kan føles som at voksne har sterke meninger om internett og at det kan gjøre det vanskeligere å fortelle.

Husk at det alltid finnes voksne rundt deg som vil vite om noe har skjedd slik at de kan hjelpe. Der og da kan det være vanskelig, men etterhvert som tiden går kan det være godt å ikke være alene om det som skjedde. Du kan også starte med en anonym kontakt med oss ​​på Alarmtelefonen. Sammen kan vi finne ut hvordan du kan fortelle.

Vi vil også anbefale www.slettmeg.no, som er en gratis råd– og veiledningstjeneste for deg som føler deg krenket på nett.

Krenkelser eller trusler som finner sted på nettet er ikke mindre alvorlig eller ekkelt. Det er aldri greit at noen skremmer deg eller får deg til å føle deg dårlig, uansett hvor det skjer!

Artikkelen er tung inspirert av vår søsterorganisasjon, Bris.